Gestreken papier

Omschrijving: 
[definitie]
Gestreken papier is papier dat aan beide zijden een coating gekregen heeft. Deze coatings worden ook wel strijklagen genoemd. Deze strijklagen worden toegevoegd om de eigenschappen (bedrukbaarheid, gewicht, kleur, oppervlakte-eigenschappen) te beïnvloeden.

[toelichting]
Bij gestreken papier zijn de grondstoffen mechanisch of chemisch bewerkte houtvezels. Daarnaast is gestreken papier aan één of beide zijden voorzien van één of meer strijklagen van krijt of porseleinaarde van tenminste 5 gram/m². Hierdoor is gestreken papier geschikt voor het drukken met fijne rasters (hoge resolutie). Ook binnen deze groep bestaat een grote diversiteit aan verschijningsvormen, bepaald door variatie in vezelkwaliteiten en gebruikte hulpstoffen. Kwaliteitsaanduidingen die onder gestreken papier vallen zijn o.a.: kunstdrukhoogglans, speciaal gestreken, volgestreken machine coated (dubbel of triple coated), enkelgestreken machine coated en etikettenpapier (vellen). Daarnaast zijn er ook kwaliteiten voor de [1] heat-set rotatiemarkt. Het oppervlak oftewel de strijklaag van al deze kwaliteiten kan mat, zijde, gesatineerd of hoogglanzend zijn. De verschillen in glans worden bereikt door verschillen in de samenstelling van de strijklaag en door verschillende technieken om deze op te brengen.
Ook kan men het papier coaten, bijvoorbeeld met vulstof, zoals klei of krijt of andere pigmenten bestrijken. De coating bestaat uit een vulstof, een bindmiddel (styreen butadieen emulsies (latex), zetmeel) en papierhulpstoffen. Voor bijvoorbeeld fotopapier wordt het papier gecoat met polyethyleen om de foto af te sluiten van water.

  • Enkelgestreken Papier dat tijdens het papierfabricageproces één- of tweezijdig wordt voorzien van één strijklaag (6 tot 14 gram per vierkante meter).
  • Dubbelgestreken Een in twee lagen aangebrachte strijklaag op papier tijdens het papierfabricageproces.
  • Machinegestreken De strijklaag op het papier is tijdens de fabricage van het papier op de papiermachine aangebracht. Het machinegestreken papier wordt in één machinegang geproduceerd. Kunstdruk daarentegen wordt op een losse machine achteraf van een strijklaag voorzien

[milieueffect]
Het strijken is in alle gevallen (op machinegestreken na) een extra stap in het productieproces. Alle extra stappen in het productieproces kosten extra energie en brengen afval met zich mee. Voor de materiaaleigenschappen van het papier (vooral de oppervlakte-eigenschappen en de bedrukbaarheid) is het echter vaak nodig dat het papier toch gecoat/gestreken wordt.