Machine coated papier

Omschrijving: 
[definitie]
Papier dat aan één of beide zijden is voorzien van een of meer strijklagen van tenminste 5 gr/m².

[toelichting]
Naast houtvrij kan hier in basis ook gekozen worden voor andere basisgrondstoffen: praktisch houtvrij, licht houthoudend, middel houthoudend, houthoudend en recycled.
Machine coated werd ontdekt door dhr. Massey die uitvond dat je papier ook in-line tijdens de papierproductie kon coaten. Voorheen werd het coaten na het productieproces uitgevoerd, in sommige gevallen zelfs in een compleet andere fabriek. Het in-line coaten levert dus soms een kostenbesparing op doordat het proces logistiek eenvoudiger in elkaar steekt. Het productieproces wordt echter wel ingewikkelder, waardoor er tegenwoordig vaak gekozen wordt om het coaten als losse stap toe te passen.
MC was in het begin een antwoord op kunstdruk- en hoogglanskwaliteiten, als een kwalitatief iets minder maar ook ietwat goedkoper product.
Tegenwoordig wordt MC ook veelal off-line gecoat en wordt de coating in meerdere lagen opgebracht. Hierdoor wordt er veelal gesproken over multi- of triple-coated kwaliteiten. Dit komt de bedrukbaarheid ten goede, doordat meerdere dunne lagen over het algemeen een beter bedrukbaar oppervlakte opleveren. Ook deze kwaliteiten worden extra behandeld middels kalandering, waardoor eenvoudig verschillen ontstaan en een brede keus in oppervlak mogelijk is, zoals bijvoorbeeld mat, halfmat, silk en gloss.
De namen: enkel gestreken, middle weight coated, light weight coated en gepigmenteerd verwijzen naar de dikte van de strijklaag.
Middle weight coated (MWC) is een rotatiekwaliteit vanaf 80 gr/m².
Light weight coated (LWC) is een rotatiekwaliteit dat loopt tot en met 70 gr/m².