Natsterktemiddelen

Omschrijving: 
[definitie]
Een natsterktemiddel is een hulpstof die aan papier wordt toegevoegd om het onder vochtige omstandigheden beter zijn sterkte te laten behouden.

[toelichting]
Natsterktemiddelen behoren tot de productstoffen. Het zijn chemische middelen (zoals harsen op basis van epichloorhydrinemelamine– en ureumformaldehyde) die via polymerisatie in het papier ketens vormen, waardoor er driedimensionale structuren gevormd worden die de papiervezels omvatten. Deze structuur wordt niet aangetast (in tegenstelling tot een structuur die alleen uit houtvezels bestaat) zodra het papier nat wordt, waardoor het papier beter zijn sterkte behoudt.
In een zuur proces werken natvastmiddelen op basis van ureumformaldehyde en melamineformaldehyde het best. In een neutraal productieproces werken middelen op basis van polyamide en polyamine het best.
Natvastmiddelen worden vooral toegevoegd bij de productie van papieren zakdoekjes, omdat deze niet mogen scheuren na het snuiten. Zonder natvastmiddel is de sterkte van papier slechts 3 tot 10% van de droge sterkte.

[milieueffect]
Papier dat met een natsterktemiddel is behandeld, is lastig als oud papier te verwerken. De vezels kunnen wel uit de drie dimensionale polymeerstructuur geweekt worden, maar dit is een kostbare en tijdrovende stap.