Optische witmakers

Omschrijving: 
[definitie]
Een optische witmaker (ook wel ‘opwitter’ genoemd, of afgekort tot OBA: Optical Brightening Agent) is een hulpstof die aan papier wordt toegevoegd om de reflectie en helderheid te verhogen.

[toelichting]
Optische witmakers behoren tot de productstoffen.
Kleurstoffen verliezen na verloop van tijd, onder andere onder invloed van licht, hun werking: het papier vergeelt; optische witmakers zijn echter zeer stabiel en verkleuren pas na lange tijd. Een optische witmaker absorbeert licht in het UV-spectrum en zendt dit uit als blauw licht. Hierdoor kan papier dat behandeld is met een witmaker meer zichtbaar licht uitstralen dan het absorbeert, waardoor het witter lijkt dan het echt is.
Bij bankbiljetten wordt geen gebruik gemaakt van optische witmakers, waardoor het mogelijk is om valse biljetten op te sporen door te controleren of ze blauw oplichten onder UV-licht.
Optische witmakers kunnen op het papier gecoat worden, of toegevoegd worden aan de pulp. Uiteindelijk degraderen de optische witmakers onder invloed van UV ook. De werking van optische witmakers kan verhoogd worden door polyvinylalcohol en polyethylene glycol toe te voegen.

[milieueffect]
Er zijn veel soorten optische witmakers, waardoor het lastig is om te zeggen wat het millieueffect is. Sommige mensen zijn allergisch voor optische witmakers waardoor allergische reacties op kunnen treden als de optische witmaker de huid raakt.