Lijmstoffen

Omschrijving: 
[definitie]
Lijmstoffen worden tijdens het papierproductieproces toegevoegd om de bedrukbaarheid en beschrijfbaarheid van het papier te verbeteren.

[toelichting]
Lijmstoffen behoren tot de productstoffen in de papierproductie. Papier kan inwendig worden gelijmd door lijmstoffen aan de vezelmassa toe te voegen. In hout neemt lignine de rol van lijmstof op zich, maar deze wordt uit het hout verwijderd omdat ligine bruin kleurt onder invloed van UV-licht. De lijmstoffen kunnen ook aan het papieroppervlak worden aangebracht.

Papiervezels nemen snel vloeistoffen op. Lijming verbetert de bedrukbaarheid en beschrijfbaarheid van het papier. De lijmstoffen maken het papier bovendien beter geschikt voor het aanbrengen van een coating. Lijmstoffen zorgen ook voor een betere hechting van de houtvezels onderling wat de mechanische eigenschappen ten goede komt.
Er wordt voor speciale (waarde)papieren gebruikgemaakt van harslijm of van dierlijke lijmstoffen. Om harslijm goed aan het vezeloppervlak van het papier te binden en een goede waterafstotendheid te bewerkstelligen, wordt aluminiumsulfaat als hulpstof ingezet. De harsdeeltjes reageren met de aluminiumdeeltjes en vormen zo een coating van aluminiumzout op het papieroppervlak.
Papier wordt chemisch gelijmd met synthetische lijmstoffen, zoals ASA (alkenyl succinic anhydride) en AKD (alkylketeendimeer).

[milieueffect]
Het aluminiumsulfaat maakt het water dat bij de papierproductie wordt gebruikt zuur. Dit creëert een afvalprobleem.