Vetzuur

Omschrijving: 
[definitie]
Vetzuren zijn organische zuren die bestaan uit minimaal twee koolstofatomen en een carboxylgroep (COOH-groep).

[toelichting]
Vetzuren hebben geen toepassing in de papierindustrie, maar zijn een afvalproduct dat ontstaat in het pulpproces. Micro-organismen breken stoffen zoals zetmeel af en zetten deze om in allerhande vetzuren. Dit komt de mechanische sterkte van het papier niet ten goede, en veroorzaakt veel stankoverlast. Om te voorkomen dat vetzuren gevormd worden, voegt men biociden en antislijmmiddelen toe aan de papierpulp.
Om de hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen te beperken doet men onderzoek of het mogelijk is om vetzuren van de pulp te scheiden. De vetzuren zouden dan in andere industrieën gebruikt kunnen worden. Volgens schattingen is de papierproductie in Nederland goed voor 70.000 ton vetzuren. Het grote probleem is dat de concentratie van de vetzuren in het afvalwater zeer gering is (ongeveer 0,25 massa procent).

[milieueffect]
De ongewenste productie van deze vetzuren zorgt ervoor dat er veel meer bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Het effectief scheiden van deze vetzuren zou daarom een positief milieueffect hebben.