Veiligheidspapier

Omschrijving: 
[definitie] 
Veiligheidspapier is papier dat gebruikt wordt voor waardevolle documenten zoals geld en aandelen.

[toelichting] 
Veiligheidspapier wordt vaak uit lompen gemaakt omdat papier gemaakt van lompen extreem slijtvast is. Het heeft een heel goed interne lijming en meestal ook een oppervlaktebelijming. Het moet verouderingsbestendig en radeerbaar zijn en goede sterkte-eigenschappen bezitten. Papiergeld, aandelen, waardebonnen en dergelijke worden als veiligheidsdocumenten aangemerkt en zijn van veiligheidspapier gemaakt. De hoge kosten van veiligheidspapier wegen in dit geval op tegen de toegenomen slijtvastheid en stevigheid van de (vaak waardevolle) documenten.
Voor de productie van het speciale papier worden speciale celstoffen gebruikt. Voor bankbiljetten wordt bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van een katoensoort met lange vezels, wat voor steviger papier zorgt. Bovendien worden kunststofvezels gebruikt die de mechanische eigenschappen verder vergroten. Verder worden bankbiljetten met het oog op de veiligheid onder andere nog voorzien van een watermerk en een metalen strip of afbeelding, waardoor bij kopiëren een afwijkend beeld ontstaat. De samenstelling van het papier van bankbiljetten vormt vaak ook een barrière voor vervalsing.
Bij de verwerking worden er heel kleine lettertjes in het ontwerp gebruikt en bij het drukken bijvoorbeeld zeer fijne lijnrasters en speciale drukkleuren. Er zijn speciale inkten die alleen met infrarood licht gezien kunnen worden, terwijl er ook magnetische inkten zijn die als veiligheidsaspect worden gebruikt.