Perssectie

Omschrijving: 
[definitie]
De perssectie is een onderdeel van het papierproductieproces in een papiermachine. In dit onderdeel wordt door mechanische druk uit te oefenen op de papierrol water uit het papier verwijderd.

[toelichting]
Het ruwe papier dat uit de zeefsectie van de papiermachine komt, wordt overgedragen aan de perssectie. Hier wordt het papier langs een soort vilten matten geleid die tegen het papier aangedrukt worden. Deze vilten matten werden van oudsher van wol gemaakt, maar zijn tegenwoordig van kunstmatige materialen, zoals polyamides die zo ontworpen zijn om zoveel mogelijk water op te kunnen nemen. De vilten matten worden als een soort lopende band langs het papier gevoerd en worden continue gedroogd zodat ze weer water kunnen opnemen als ze het papier raken. De rollen waarover de vilten mat beweegt, kan bewegen, zodat de vilten mat op het papier gedrukt kan worden, zodat nog meer water uit het papier onttrokken kan worden.

[milieueffect]
Het contactoppervlak van het vilt met het papier is idealiter zo groot mogelijk. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter de verwijdering van het water. Hoe beter de verwijdering van het water, hoe korter deze stap duurt en hoe minder ontwateringsstappen in serie nodig zijn.