Katoen

Omschrijving: 
[definitie]
Katoen is een vezel welke uit de zaden van de katoenplant groeit. Deze vezels worden gebruikt voor kleding- en stoffenproductie, maar worden ook gebruikt in de papierproductie.

[toelichting]
Katoencelstof wordt voornamelijk gemaakt van katoenlinters, vezels die op de katoenplant achterblijven, nadat de langere vezels voor de textielindustrie zijn geplukt. Ook kan katoen gewonnen worden uit kledingstukken die niet meer bruikbaar zijn (zogenaamde lompen). Papier van katoen is (onder andere door het gebrek aan lignine) erg goed bestendig tegen vergeling. Papier dat lang mee moet gaan wordt daarom (deels) van katoenvezels gemaakt. Als richtlijn geldt dat ieder procent katoenvezels het vergelingsproces met een jaar uitstelt. Omdat  de katoenvezel lang, soepel en stevig is, is het zeer geschikt voor toepassing in drukpapier dat een zware belasting moeten ondergaan, zoals op de ets- of lithopers. Bankbiljetten zijn daarom vaak ook gemaakt van katoenpapier.

[milieueffect]
De productie van katoen is behoorlijk verontreinigend voor het milieu doordat er vaak grote hoeveelheden kunstmest nodig zijn, en door de gigantische hoeveelheden water welke in landen zoals Egypte gebruikt worden voor de katoenproductie. De korte vezels die uiteindelijk voor de papierproductie gebruikt worden zijn echter bijproducten. Ook herbruikte vezels afkomstig uit kleding hebben een lage impact op het milieu.