Hennep

Omschrijving: 
[definitie]
Onder hennep worden vezels verstaan welke gewonnen worden van planten uit de cannabis genus. Dit zijn vaak compleet andere rassen dan die gebruikt worden als voor drugs en bevatten dus ook geen (slechts sporen) THC.

[toelichting]
De vezels van de bast zijn bijzonder sterk en lang en laten zich makkelijk van de plant losmaken zolang ze niet volledig zijn opgedroogd. De kosten voor de productie van hennepvezels is echter relatief hoog doordat maar een relatief klein deel van de plant geschikte vezels heeft en word daarom ook niet op grote schaal gebruikt in de papierindustrie. Hennep word maar een keer per jaar geoogst, terwijl de papierfabriek (idealiter) het hele jaar doordraait, met als gevolg dat de hennep vezels opgeslagen dienen te worden. Uiteindelijk is henneppulp ongeveer zes keer zo duur als houtpulp.

[milieueffect]
Hennep groeit snel, en is een van de planten die de meeste biomassa per tijd creëert. Er zijn ook relatief weinig pesticides nodig bij de teelt van dit gewas. Echter, slechts 25-30% van de plant (de bast) bevat vezels die lang genoeg zijn voor papierproductie, waardoor het verwerken van de plant erg duur is en er veel afval is.